AHN3 downloads

Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is vervaardigd door middel van laseraltimetrie. Van de gemeten hoogtes zijn een aantal producten gemaakt, welke grofweg zijn te verdelen in twee categorieƫn: rasters en 3D-puntenwolken.

Op de onderstaande kaart kunt u de rasterkaartlagen van AHN3 bekijken via de plusknop aan de rechterzijde van de kaart. U kunt de data downloaden door in te zoomen op de kaart en een tegel (kaartblad) te selecteren. Als u op een kaartblad klikt, verschijnt onder de kaart een download-link voor de AHN data. De data bestaat uit een aantal kaartlagen en is per kaartlaag te downloaden.

Rasters

Het AHN3 DTM is bedoeld als maaiveldbestand, waarbij alle punten geclassificeerd als "maaiveld" tot een raster zijn herbemonsterd op basis van een Squared IDW methode. Punten geclassificeerd in een andere klasse (niet-maaiveld objecten als bomen, gebouwen, bruggen, water en andere objecten) zijn niet gebruikt in de herbemonstering. Er zijn geen verdere bewerkingen uitgevoerd.

Het AHN3 DSM is bedoeld als ruw bestand, waarbij alle punten behalve die geclassificeerd als "water" tot een raster zijn herbemonsterd op basis van een Squared IDW methode. Er zijn geen verdere bewerkingen uitgevoerd.

Puntenwolken

De puntenwolk is een LAS file waarbij een classificatie is toegepast op de afzonderlijke punten. Ieder punt is toegekend aan een van de volgende klassen: maaiveld, bebouwing, water, kunstwerk of overig. Daarnaast zijn er per punt extra attributen opgenomen. LAS is standaard binair formaat om LiDAR data op te slaan en uit te wisselen. De LAS file is gecomprimeerd tot een LAZ (ofwel LASzip) file. Door de compressie toe te passen wordt de originele LAS file gereduceerd tot ca. 10% waarbij geen kwaliteitsverlies optreedt.


KAARTBLAD:
INHOUD FORMAAT LINK
0,5 meter raster dsm GeoTIFF (gezipt)
0,5 meter raster dtm GeoTIFF (gezipt)
5 meter raster dsm GeoTIFF (gezipt)
5 meter raster dtm GeoTIFF (gezipt)
Puntenwolk LAZ

Downloadbare zip-bestanden kunnen worden geopend met behulp van het programma: WinZip.

Kaart: BRT Achtergrondkaart © Kadaster/OpenStreetMap (CC-BY-SA 3.0). AHN downloads worden beschikbaar gesteld via de Creative Commons Zero licentie.

 

Meer informatie over AHN vindt u op www.ahn.nl.